Czym wyróżniają się kleiki ryżowe podawane niemowlętom?
Kleiki ryżowe są często podawane w Polsce niemowlętom. Wbrew pozorom nie jest to potrawa, którą powinny spożywać tylko dzieci. Kleiki mają dobroczynne działanie na cały organizm, szczególnie w ramach przewodu pokarmowego. Łagodzą objawy nietolerancji i podrażnień, a także są polecane w okresach rekonwalescencji po poważnych zachorowaniach.
Uniwersalny i lekkostrawny posiłek
Tradycyjne kleiki ryżowe zawierają tylko ryż i wodę. Ryż może być alternatywnie gotowany na mleku, co zmienia smak potrawy. Jednak wersja z samą wodą jest bardziej polecana zwłaszcza osobom wracającym do zdrowia po przebytych zatruciach. Jest to też bardziej akceptowana wersja dla organizmu dziecka, który może wykazywać nietolerancję na niektóre produkty spożywcze w pierwszym okresie życia.
Smak dostosowany do potrzeb organizmu
Nie wszyscy tolerują smak ryżu bez dodatków. Dlatego warto zastanowić się nad dodaniem do kleiku soli lub innych, łagodnych przypraw. Aby uzyskać lepsze doznania smakowe, potrawę można również uzupełnić gotowanymi warzywami lub owocami. Dobrym przykładem jest wykorzystanie połączenia jabłek, bananów, brzoskwiń, śliwek i moreli. Smaki mogą się wzajemnie uzupełniać lub można przygotować kilka odmian przy uwzględnieniu preferencji dzieci i osób dorosłych.
Źródło witamin i składników mineralnych
Trzeba podkreślić, że kleiki ryżowe nie powodują podrażnień żołądka. Wręcz przeciwnie, mają łagodzący wpływ, dzięki czemu może być to jedna z pierwszych potraw podawanych dzieciom. Ryż jest także źródłem białka, węglowodanów i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy i ryboflawinę. Dlatego jest to potrawa polecana przez Światową Organizację Zdrowia dla dzieci już od 4. lub 5. miesiąca życia.
Różne odmiany dostępne w sklepach
Na rynku można znaleźć odmiany łatwe do przygotowania w formie ryżowych i mleczno-ryżowych kaszek. Mogą być wzbogacone o witaminy i inne składniki dostarczające dziecku energię na cały dzień. Za każdym razem przed przygotowaniem kleiku należy zapoznać się z zaleceniami producenta związanymi ze sposobem i czasem gotowania lub podgrzewania potrawy. Kleiki stanowią bezpieczny posiłek, który można podawać przez kilka dni w celu wyeliminowania dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub poprawy ogólnego stanu zdrowia.