Pozytywne aspekty podawania kleików ryżowych niemowlętom

Każdy rodzic chce zapewnić swojemu dziecku optymalne warunki do rozwoju. Od samego początku należy zastanowić się nad wyborem diety, która będzie wpływać pozytywnie na organizm malucha. Jedną z najpopularniejszych możliwości w naszym kraju jest podawanie kleików ryżowych. Są pożywne, można je łatwo przygotować i łączyć z innymi produktami.

Prosty skład i sposób przygotowania

Kleiki ryżowe są bardzo proste do przygotowania, chociaż wymaga to dużej ilości czasu. W sklepach można znaleźć produkty o różnym składzie, które mogą być przyrządzone w ciągu kilka godzin. Tradycyjne formy kleiku zawierają tylko ryż i wodę. Powinny być gotowane średnio od 4 do 6 godzin. Podczas obróbki ryż rozgotowuje się, natomiast woda staje się bardziej kleista. Stąd pochodzi nazwa tej potrawy.

Wsparcie zdrowia dzieci i dorosłych

Kleiki najchętniej kupowane zazwyczaj kojarzą się z produktami podawanymi wyłącznie niemowlętom. Nic bardziej mylnego. Są to produkty lekkostrawne, które mogą być pomocne podczas rehabilitacji po różnych chorobach lub w sytuacji występowania podrażnień przewodu pokarmowego. Kleiki są używane w dietach na całym świecie i dostarczają energii całemu organizmowi.

Bezpieczna dieta dla niemowląt

Światowa Organizacja Zdrowia poleca podawanie kleików dzieciom już od czwartego miesiąca życia. Można je łączyć z innymi produktami i w ten sposób rozbudowywać powoli gamę potraw przeznaczonych dla maluchów. Warto dodać, że ryż nie zawiera glutenu. W związku z tym można go dodawać do potraw spożywanych przez osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi lub różnego typu alergiami.

Kleiki ryżowe są bardzo bezpieczną potrawą, którą można podawać dzieciom niezależnie od ich dolegliwości związanych ze słabym przyswajaniem innych produktów spożywczych. Kleiki mają łagodzące działanie na układ pokarmowy, dlatego powinny być to pierwsze potrawy przygotowywane w sytuacji podejrzenia zatrucia. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że w naszej części Europy zdarzają się przypadki uczulenia na ryż. Dotyczy to jednak w większości osób chorych na astmę.