Czym takim jest kleik ryżowy?
Kleiki ryżowe są bardzo popularnym daniem dla niemowląt. Jednak zdarza się, że dorośli także tę potrawę jedzą. Jest to ryż rozgotowany w ten sposób, że powstaje papka. Kleik przede wszystkim podaje się dzieciom, które mają pewne pokarmowe zatrucia. Łatwo się on przyswaja, a do tego łagodzi wszelkie podrażnienia. Może być także po prostu zwykłą przekąską. Kleiki się także zaleca osobom, które są po operacjach i nie mogą przyjmować innych pokarmów.
Kleik dla niemowlaka – jak go przyrządzić?
Najprościej się przygotowuje kleik z odmian ryżu raczej krótkoziarnistych, ponieważ w nich jest więcej amylopektyny, która to zwiększa samą kleistość ziaren przy gotowaniu. Możemy wybrać ryż jaśminowy, czy też basmati, a z nich przyrządzony kleik będzie rzadki lub gęsty. Z kolei, gdy zależy nam na większej gęstości, to stosuje się ryż arborio. Możemy także zaserwować dziecku kleik z brązowego ryżu. Musimy jednocześnie pamiętać, aby go przez całą noc moczyć przed użyciem.
Przyrządzenie ryżowego kleiku dla niemowlaka jest niezwykle proste. Ryż musimy opłukać, wsypać do garnka oraz po prostu zalać wodą. Na sto gramów ryżu potrzebujemy litr wody. Bezpośrednio po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. Nie zapominajmy o tym, aby co jakiś czas mieszać. Jeśli nie wymierzamy ryżu, to na spodzie będzie on przywierać do dna. Tym samym może się przypalić. Gotowy kleik wchłonie całą wodę. Konsystencja musi być papkowata.
Podawanie kleików ryżowych
Kleik ryżowy dla dzieci stanowić może uzupełnienie diety standardowej. Przygotowuje się go na mleku, czy też na wodzie. Jest w smaku bardzo pożywny oraz łagodny. Dzięki bardzo wysokiej zawartości węglowodanów można liczyć na bardzo dużą dawkę energii. Płynna konsystencja umożliwia podanie kleiku nawet w butelce ze smoczkiem.
Jeśli smak kleiku chcemy wzbogacić, to można go podać z masłem oraz szczyptą soli. Sporym urozmaiceniem będzie dodatek owoców. Jednak na początku nie podawajmy słodkich produktów. Dziecko przyzwyczaja się zbyt szybko do takich smaków i może nie chcieć jeść smaków mniej wyrazistych.